2018. január 15.


Munkám során folyamatosan találkozok olyan 18 és 40 közötti nőkkel, akik egyszerűen nem tudnak mit kezdeni az anya-szereppel. Sok nő azon görcsöl, hogy a baba mellett lemarad valamiről és legalább ennyien vannak azok is, akik pont ebből az okból kifolyólag halogatják a gyerekvállalást.

A 20. század végéig nem igazán volt kérdés, hogy mi a nők legfontosabb szerepe. Az utóbbi években azonban sok minden megváltozott. Ha csak az anyagiakat nézzük; egyértelműen szükség van a nők keresetére. A férfiak ritkán keresnek annyit, hogy eltartsák az asszonyt és az egész családot. Ezzel még nincs is semmi baj, de felvetődik a kérdés, hogy mit kezdjenek a fiatal nők azzal a rengeteg lehetőséggel, ami az emancipáció virágkorában rájuk szakadt?

Ma már gyakorlatilag bármi lehet egy nőből: miniszter, cégvezető, űrhajós, bokszoló, katona stb. Közben a médiából és a közösségi oldalakról is csöpög az önmegvalósítás üzenete, amitől a fiatal nők teljesen megzavarodnak.

Az iskolai éveket követően már világot akarnak látni, „tapasztalni”, leélni külföldön pár évet, majd karriert építeni, valami „nagy dolgot” elérni, közben színes társasági életet élni, fitneszterembe járni a jó alakért és a végén megemlítik a házasságot, amiben jó feleség, felejthetetlen szerető, szorgos háziasszony és természetesen közben jó anyák is szeretnének lenni… A szilárd álláspontom: hogy ez nem fog menni!

Anyák, akik a gyerekük miatt nem mondanának le semmiről…

A legnagyobb akadálya a fenti vágyak egyidejű megvalósításának – a realitástól való totális elszakadást leszámítva – az időhiány.

Ugyanis különböző életmodelleket szeretnének egyszerre megélni. Az önmegvalósításról szóló közhelyek igazak, de azzal az elhagyhatatlan kiegészítéssel, hogy dönteni, választani kell a lehetőségek között. A választás pedig mindig lemondással jár! Pl.: szinte lehetetlen hatalmas karriert befutni és közben példás anyának lenni, mert mindkettőhöz rengeteg időre és energiára van szükség. Azok, akik rettegnek, hogy a gyerekvállalással lemaradnak valamiről, (még) alkalmatlanok az anyaságra.

Úgy gondolom, hogy néhány kivételtől eltekintve a nők életét pont az anyaság teszi teljessé. A testfelépítésük, a hormonrendszerük, lényük minden apró részlete erre született. A pénz, a karrier, az önző élet örömei eltörpülnek egy élet távlatában… a legnagyobb érték, örökség, amit az ember elérhet: a család.

ÁTOL TAMÁS viselkedés- és kommunikációkutató, Rendelő: Székesfehérvár, Marcali

Időpont kérése: +36-70-517-5722, atoltamas@gmail.com

Megtaláltok itt is (klikk)

   

Megosztás: