Terjed a pánik Magyarországon a koronavírus miatt. Az ember, akár a legtöbb élőlény, azonnaliságra van programozva, így egy olyan betegség, amit azonnal el lehet kapni és veszélyezteti az egészségünket, mindig nagyobb riadalmat tud kiváltani, mint egy jövőbeni fenyegetés.

Így van ez a cigarettával, drogokkal, alkohollal is… Évekig lehet használni őket anélkül, hogy szembetűnő károk látszanának a szervezeten. Majd tíz, húsz év múlva, de hol van az még… Éppen ezért nem veszi senki sem komolyan. Az elhúzódó krónikus stressz ugyanilyen lassú gyilkos. A mindennapokban elviselhetőnek látszik, pusztító hatását évek alatt fejti ki. Mint a vízcsepp, ami csak gyűlik…

Egyre több a fiatal

Hatását az eltelt idő és a stresszor (stresszt kiváltó hatás) intenzitásának a szorzata határozza meg. A tünetek senkit sem kímélnek, már pár éves korban megjelenhetnek és kezeletlenül csak erősödnek. A legfrissebb kutatások szerint drasztikusan emelkedtek a krónikus stressztől szenvedő serdülők száma is. Egyes becslések szerint majdnem minden második fiatalt érinthet a probléma!

A tünettől a betegségig

A leginkább veszélyeztetett korosztály a 35-55 évesek, mivel a krónikus stressz által kiváltott tünetek általában itt válnak olyan mértékűvé, hogy az érintett életét közvetlenül fenyegetik, akadályozhatják a munkavégzést és nagyban lerontják az életminőséget is. Ennek az oka, hogy az epigenetikus – köznyelvben, amire hajlamosak vagyunk, örököltünk – betegségeket ilyenkor hívja elő a krónikus stressz.

A kezdeti tünet utalhat arra a szervrendszerre, amely évekkel később komolyabban károsodhat. Például akinél magas vérnyomást okoz a stressz, nagy valószínűséggel szív és érrendszeri problémákat fog előhozni a krónikus stressz, aki emésztési problémákkal küzd, ott epigenetikusan kódolva lehet fekély, rák, bélgyulladás stb. Széles a paletta, de mindenki informálódhat a közvetlen rokoni kapcsolataiban és tarthat önvizsgálatot is, hogy kiderítse, melyik szervrendszere reagál érzékenyebben, amikor valamilyen pszichés terhelés éri.

Nézzük a leggyakoribb, krónikus stresszre utaló tüneteket, betegségeket:

  • bőr öregedése, ekcéma
  • alvásproblémák
  • feszült, szorongó állapot
  • tenziós fejfájás
  • emésztési problémák (puffadás, hasfájás, hasmenés stb.)
  • szív és érrendszeri panaszok
  • hangulatingadozások
  • különös érzékenység a fertőzésekre
  • testsúly változása fel, le
  • szexuális zavarok
  • és a rák minden formája

Ha jól megnézzük a listát, könnyen beláthatjuk, hogy a legtöbb problémára kész iparág épült és 10-ből 9 embert érint. Szedhetünk gyógyszert puffadásra, szorongásra, alvásproblémákra, szexuális zavarokra gyakorlatilag mindenre, de ezek csak tüneti kezelések! Az azonnaliságra törekvő embereknek ez pont arra jó, hogy ne kelljen komolyabban foglalkozni a kiváltó tényezőkkel, de pont, hogy ezzel teszik hosszú távon komolyabbá a kockázatot!

Terápiás munkával be lehet azonosítani a kiváltó tényezőket és utána már hatékony technikák állnak rendelkezésre, hogy meg is szüntessük őket. Ez idő és energiaigényes folyamat. Nem hiába használom a munka szót, hiszen a páciensnek is meg kell dolgoznia a teljes gyógyulásért. Nincs pirula, nincs instant megoldás. Ezért veszik rá nehezen magukat az emberek és inkább valami csodamegoldást keresnek. A csodát hirdetők hazudnak!

Hogyan jutottunk idáig?

A megváltozott ”modern” életünket okolhatjuk a sok betegségért és szenvedésért. Úgy látom, egyre jobban távolodunk önmagunktól, a biológiai hús-vér testünktől és valami fantáziavilágban éljük le az életünket. Jó lenne olyan irányzat a jövőben, ami visszatereli a figyelmet a belső világunkra és lassít annyira a mindennapok ritmusán, hogy ne szaladjon el mellettünk az élet észrevétlenül…

ÁTOL TAMÁS viselkedés- és kommunikációkutató, Rendelő: Székesfehérvár, Marcali

Időpont kérése: +36-70-517-5722, atoltamas@gmail.com

Megtaláltok itt is (klikk)

   

Megosztás: