2017. szeptember 22.


Az állatvilágban kimondottan ritka a monogámia, de mégis akadnak fajok, melyek képviselői egy életre választanak párt maguknak. Az együttélés eme formája számtalan előnnyel jár az utódgondozás szempontjából. Minket, embereket leginkább a kötődés és a hűség felbecsülhetetlen értéke nyűgöz le, amikor megfigyeljük őket.

Aranysárga csipeszhal

 Kevesen gondolnák, hogy a halak között sok monogám fajt találunk. Egyes halfajok gyengéd ivadékgondozók, szájköltők, és bizony vannak olyanok is, akik párban élik le az életüket. Ilyen az aranysárga csipeszhal. Ez a kisméretű (kb.: 20 cm) hal a trópusi vizek színpompás lakója. A hím vadul védelmezi területét és választott nőstényét.

Kurtafarkú szkink

Kevesen gondolnák, hogy a hüllők között is találunk hűséges fajokat. Erre cáfol rá ez az akár 40 centiméteresre is megnövő gyík. Noha az év nagy részében magányosan él, de a szaporodási időszakban a párok mindig megkeresik egymást. Hűségük egy életre szól; akár húsz évig is kitartanak a másik mellett.

Királyalbatrosz

Ennek a kecses tengeri ragadozónak a testhossza 110-120 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig elérheti a három métert. A királyalbatrosz akár 60 évig is élhet. Úgy 6-10 éves korában választ párt magának. A párválasztást hosszas és szenvedélyes tánc előzi meg. A tánc a későbbiekben sem marad el; gyakran köszöntik így párjukat, de fejüket is szeretik egymáshoz simítani. A tojó mindössze egy tojást rak. Ezt több mint két hónapig felváltva költik és a kikelt fiókát is együtt nevelik.  A madarak között gyakori az életre szóló párválasztás.

A hattyúk, rétisasok, gerlék, récék mind-mind állandó párkapcsolatban élik le az életüket és közösen vállalják az utódgondozás terheit.

Kardszárnyú delfin

A delfinekről köztudott, hogy fejlett társas életet élnek, de azt kevesen tudják, hogy a kardszárnyú delfinek alapvetően monogámok is. Az ivarérettséget 8 éves korukban érik el.  10-20 tagú családokban élnek. A borjak nevelését, tanítását közösen végzik.

 

Fehérkezű gibbon

Ha Darwin-nak igaza volt, akkor a fehérkezű gibbon az egyetlen mentsvárunk… Ő ugyanis az egyetlen faj a majmok közül, aki a hűséges párkapcsolatot választotta. A mindössze 50 centiméter magas, 4-5 kg-os főemlős 7 hónap vemhesség után szüli meg kölykét és fél éves koráig szoptatja.

 

Az állatok sem tökéletesek. Bizony előfordulhat egy-egy félrelépés bármely „hűséges” típusú fajnál is. Mi a helyzet az emberrel? Úgy gondolom, hogy alapvetően nem vagyunk hűségre programozva. A hűség a szociális rendszer, a kultúra és  az évezredek alatt meghosszabbodott életkorból született kényszerű konvenció. Ez alapjában nem rossz, de komoly kihívás elé állíthatja azokat a férfiakat és nőket, akiknek az érzelmi intelligenciája nem elég érett ahhoz, hogy kezelje az ösztön-én törekvéseit. 

ÁTOL TAMÁS viselkedés- és kommunikációkutató, Rendelő: Székesfehérvár, Marcali

Időpont kérése: +36-70-517-5722, atoltamas@gmail.com

Megtaláltok itt is (klikk)

   

Megosztás: