„Megéri megházasodni?” (link) című blogbejegyzésemre rengeteg levelet kaptam Tőletek, amelyek leginkább arra irányultak, hogy honnan lehet tudni, hogy egy kapcsolatot már le kellene zárni.

A kérdés nem egyszerű és külön érdekesség, hogy a levélírók a kérdés mellé számtalan példát soroltak fel arra vonatkozóan, hogy az ő kapcsolatuk miért „szar”. Nem hiszem, hogy X év kapcsolatban töltött időből kiragadott ismétlődő megoldatlan konfliktusra érdemi tanácsot lehetne adni. Ha valaki ebben hisz, akkor a legegyszerűbb, ha a barátnőjéhez/barátjához intézi a kérdést, mert ők nagy valószínűséggel – legtöbbször egyértelműen elfogultan – ilyeneket fognak mondani:

„Ja hát, ha ilyen szemét a Zoli, akkor hagyd ott a francba!”

„Tényleg nem akar veled szexelni? Hülye vagy, hogy ezt hagyod!”

„Nem lát már szépnek?! Tedd féltékennyé!”

Sorolhatnám még oldalakon keresztül az ezekhez hasonló okosságokat, de értelmetlen. Az ismerős képtelen lesz teljesen objektíven szemlélni a helyzetet, nem tudja megtalálni az ok-okozati összefüggéseket, diszkrécióból finomkodik felvetni az egyén felelősségét és ezek nélkül az érintett, hogy fog tanulni a helyzetből és végső soron helyesen dönteni?!

Persze, hogy sehogy…

A terápiás munka során két részről szoktam megközelíteni az ilyen élethelyzeteket. Először azokat a  „tüneteket” szoktam feltárni, amik egyértelműen mutatják, ha egy kapcsolat haldoklik. A legfontosabbak:

  • elégtelen, felszínes kommunikáció a felek között
  • tisztelet hiánya
  • ismétlődő konfliktusok
  • közös célok hiánya
  • szexuális élet hanyatlása

Ezt követően egy általam kidolgozott, jól bevált módszer segítségével végigvezetem a páciensemet a saját kapcsolatában és önmagában. Mire a végére érünk a közös munkának már sokkal világosabb a hozzám forduló fél számára, hogy mi, miért történt vele az elmúlt időszakban. Ez visszaadja a kontroll érzését és megszünteti az egyik legerősebb krónikus stresszt okozó szociális stresszort

Nem hiszek a pár perces csodákban… Ahhoz, hogy valaki egy, az életét meghatározó döntést meghozzon, szembe kell néznie önmaga gyengeségeivel. Ez nagyon fájdalmas terápiás munka és sokan gyávák hozzá, hogy érdemben végigcsinálják. Emberi tulajdonságunk, hogy a legkisebb energiabefektetéssel akarunk minden jót megkapni az életben. A párkapcsolat megmentésében, fejlesztésében, lezárásában ez a hozzáállás biztosan nem fog működni…

ÁTOL TAMÁS viselkedés- és kommunikációkutató, Rendelő: Székesfehérvár, Marcali

Időpont kérése: +36-70-517-5722, atoltamas@gmail.com

Megtaláltok itt is (klikk)

   

Megosztás: