Unom már a Norbi témát, de nehéz elmenni szó nélkül a tömegpszichológiai hatása mellett. Amit csinált, egyszerre volt gyalázatos és zseniális. A követőinek száma alig csökkent, néhány hét elteltével pedig a többség fejében csak a félelem marad, amit ő „hivatástudatából” eredő jószándékkal mélyen beültetett:

Le kell fogynom, mert nem vagyok/leszek elég jó és elhagynak…

Megnéztem a Norbival készült interjút, hogy láthassam a témához kapcsolódó valódi érzelmeit. Szeretem összevetni a verbális (szóbeli) tartalmat azzal, ahogy mondja az alany. A testünk legtöbbször többet elárul rólunk, mint a szavaink.

A beszélgetést zárt testhelyzetben kezdik a felek. Szentesi Éva egy műmosollyal köszönti Norbit, amit az elfojtott  harag-undor mikrokifejezésével zár. Az álla megfeszül, orrlyuka kitágul, tekintetével elfordul. Egyértelmű, mit érez Norbi iránt.

Érkezik az első kérdés Norbihoz: „Ez nem egy termékreklám volt?”

A direkt kérdések általában őszinte testi reakciót váltanak ki. Norbi összefont ujjak helyzetből az öklét a tenyerébe csapja. Ez rejtett indulatot mutat. A felvételen látszik, hogy az öklét takaró ujjai meg-megfeszülnek. Nagyon ideges.

Természetesen a válasz nem, de utána viszont pont az ellenkezőjéről beszél:

„egy tudatos, megtervezett pr bomba volt…”

A 20 perces interjú további részében Norbi hivatástudattal igazolja állításait, mintha arról akarna meggyőzni, hogy igazából ő jót akar nekünk csak annyira alacsony az ingerküszöbünk, hogy ezért kellett ezzel a módszerrel belemásznia az egónkba. Mindezt maga elé tett kézzel és rejtett ököl testtartásban teszi.

Korábbi YouTube videós elemzéseimben (katt ide) mindig felvetődik kérdésként a hozzászólásokban, hogy mennyire megbízhatóak ezek a nonverbális jelzések. Most is szemezgettem Norbi korábbi interjúiból és megállapítottam, hogy egyáltalán nem jellemző rá a zárt testhelyzet és a rejtett ököl. Így a megszokás kizárva.

Norbi beszólás és ami mögötte van

Azzal kezdeném, hogy Norbi egy üzletember. Lehet, hogy egykor valóban hivatása volt, hogy embereket lefogyasszon, de ma már nem ez motiválja. Ha ez motiválná, akkor másképpen fogalmazott volna és az interjúban is nyitott testtartásban bizonygatta volna a jó szándékát. Az sem elképzelhetetlen, hogy ő sem ért egyet azzal, amit csinált, de a profit növelése érdekében bevállalta. Lelke rajta, de én úgy gondolom, hogy ezzel több ezer emberben kárt okozott.

A félelemkeltés a testképpel kapcsolatos elégedetlenség kezelésében a lehető legrosszabb irány. Terápiás tapasztalatom, hogy félelemből, önutálatból indított diéta és/vagy testmozgás csak néhány hétig/hónapig tart. Ezalatt persze vásárolnak az emberek, hogy könnyítsék a dolgukat, növeljék az eredményt, és amikor végül kudarcot vallanak, jönnek a Norbi-féle fogyiguruk, akik lerendezik a dolgot azzal, hogy nyomjad keményebben. Valójában a becsapott vásárló tömeg fordítva ül a lovon.

Fordítva a lovon nem jók az esélyek…

Csak önszeretettel lehet életmóddal kapcsolatos változásokat tervezni, esetünkben lefogyni. Ha ez nincs meg, teljesen felesleges elkezdeni, mert a kudarctól csak tovább csökken az egyén önbecsülése. Erről bővebben beszéltem „Ezért nem sikerül lefogynod” című YouTube videómban. A javaslatom, hogy kerüljétek az olyan felületeket, melyek látogatása félelmet, szorongást okoz. Ne feledjétek, hogy a fizikai teljesítőképességeink kihasználásához, céljaink eléréséhez az út mindig a fejünkben kezdődik…

ÁTOL TAMÁS viselkedés- és kommunikációkutató, Rendelő: Székesfehérvár, Marcali

Időpont kérése: +36-70-517-5722, atoltamas@gmail.com

Megtaláltok itt is (klikk)

   

Megosztás: